sng2

(64) reconstruction of the Slovak National Gallery, Bratislava SK, 2005

1/10

2/10

3/10

4/10

5/10

6/10

7/10

8/10

9/10

10/10

about

Thesis: Gallery as an organic part of the city, gallery as an open space for people, gallery as media. We suggest supplementing the existing structure of the complex by creating an adequate connnection with the city, amend the depositary and organize the interior relations. The main area is the embankment. The contact with the surroundings is facilitated by a glass membrane. The operation scheme: a hallway placed in the focal area of the complex is the core for the expositions. The tower is a new additional element of the complex. The bridging: the original construction will be restored, static ruptures will be removed. The shell: we are maintaining the original metal plate coating, roof skylights and the skylights on the sloping roof should be preserved. The space under the bridging should be covered by a frameless glass wall which shall create a new entrance and exhibition space as well as diminish the noise in the forecourt. The aim is to treat the original building structure gently and to preserve more than to change bearing in mind the outline of Dedeček’s concept.

facts

Location Bratislava, SK
Year 2005
Status competition
Client Slovak National Gallery
Size 25000 m2
Program lobby, depot, reconstruction of the exibition spaces

credits

David Kopecký, Ján Studený, Martin Vojta, Pavel Mejtský
collaboration: Peter Žiak, Laco Bartko, René Dlesk, Peter Brezina, Tomáš Amtmann

-